διαμαγνητισμός

διαμαγνητισμός
Ιδιότητα ορισμένων ουσιών να αποκτούν, υπό την επίδραση ενός εξωτερικού μαγνητικού πεδίου, μια μαγνήτιση εξ επαγωγής, με φορά αντίθετη προς τη φορά του μαγνητικού πεδίου. Η ιδιότητα αυτή δεν εξαρτάται από τη θερμοκρασία και γίνεται εμφανέστερη όσο ισχυρότερο είναι το μαγνητικό πεδίο. Το φαινόμενο είναι ασθενέστατο και διαπιστώθηκε για πρώτη φορά για το βισμούθιο από τον Άγγλο φυσικό και χημικό Μάικλ Φαραντέι. Από τα πιο γνωστά διαμαγνητικά μέταλλα, εκτός από το βισμούθιο, είναι το αντιμόνιο, ο υδράργυρος, ο χρυσός και ο άργυρος. Τα αέρια είναι συνήθως διαμαγνητικά, με σημαντική εξαίρεση το οξυγόνο, που είναι παραμαγνητικό. Ο δ. είναι μια γενική ιδιότητα όλων των σωμάτων, αλλά επειδή είναι ασθενούς φύσης, καλύπτεται σε πολλά σώματα από άλλα ισχυρότερα μαγνητικά φαινόμενα, όπως ο παραμαγνητισμός και ο σιδηρομαγνητισμός. Η θεωρητική ερμηνεία αυτού του φαινομένου αποτελεί, συνεπώς, θεμελιώδες μέρος των σύγχρονων θεωριών του μαγνητισμού.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • διαμαγνητισμός — ο κεφάλαιο της φυσικής επιστήμης που μελετά τα διαμαγνητικά φαινόμενα …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • σιδηρομαγνητισμός — Ιδιότητα ορισμένων στερεών σωμάτων να παρουσιάζουν αυτόματη μαγνήτιση και να μαγνητίζονται έντονα, όταν εισάγονται μέσα σ’ ένα μαγνητικό πεδίο. Εκτός από το σίδηρο, στον οποίο διαπιστώθηκε πρώτα η ιδιότητα αυτή και έτσι προήλθε ο όρος σ., σώματα… …   Dictionary of Greek

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”